Jaké ovoce je ideální pro pálení

Doporučení

Jaké ovoce je ideální pro pálení

Švestka, hruška, jablko… kdy sklízet a jak vybrat odrůdu pro skvělý destilát.

Prohlédnout další tipy Rezervovat termín

Ideální ovoce pro destilát

Nejlepší destilát vzniká z plně zralého a voňavého ovoce bez plesní a hniloby. Kvalitní surovina je víc než jakákoliv „kouzla“.

Druhy & doporučení

Švestka

Volte sladké pozdní odrůdy. Odpeckovat jen částečně. Skvělá aromatika.

Hruška

Máslovky a Williams jsou jistota. Nechat dozrát „do másla“ pro výrazné estery.

Jablko

Vyšší cukernatost (polopozdní/pozdní odrůdy). Nepřemlít na kaši – zachovat strukturu.

Višeň / třešeň

Vypeckovat z 80–90 %, zbytek ponechat pro typickou mandlovou linku.

Sklizeň & transport

  • Sbírejte za sucha , ideálně do přepravek.
  • Co nejrychleji zpracovat – nenechávat v pytlích na slunci.
  • Neomývat vodou, jen očistit od hlíny a listí.

FAQ – časté dotazy

Je lepší směs nebo čistý druh?

Pro výrazný charakter doporučujeme čistý druh. Směs lze, ale bude „kulatější“ a méně typická.

Mražené ovoce?

Jde použít, ale po rozmrazení má horší strukturu – dbejte na čistotu a rychlé zakvašení.

Padané ovoce?

Ano, pokud není nahnilé. Poškozené části vyřezat.

← Zpět na blog
← Zpět na blog